Biciklirajte gradom

bic-39-744327_849785Ukoliko ste ljubitelj bicikliranja sigurno će vam biti zanimljiv obilazak grada Daruvara, ali i njegove okolice, biciklističkim rutama. U organizaciji Biciklističkog kluba “Ždral” Daruvar možete se prepustiti odličnoj vožnji cestovnim, ali i mountebike rutama. Boravak na biciklu pretvorite u ugodno poslijepodnevno druženje i provozajte se blago valovitim krajem s riječnim dolinama, prekrasnim livadama i šumom, ali i brojnim spomenicima kulture koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Preuzmite kartu bicikslitičkoh staza

Orijentacijsku kartu za bicikliste, ali i planinare, možete preuzeti u Turističkom uredu Daruvar. Izradio ju je profesor Josip Prević i to za dva pravca Daruvar-Voćin i Đulovac-Sirač. Ukoliko je sunčano vrijeme, ništa vas neće moći spriječiti da doživite ljepotu daruvarskog kraja i njegovih atrakcija iz prve ruke. Donosimo nekoliko atraktivnih ruta no svakako, prije polaska, kontaktirajte Turistički ured Daruvar ili Biciklistički klub “Ždral” radi više detaljnijih informacija.

Ruta Daruvar-Petrov vrh

Polazak je iz Daruvara, odakle ćete asfaltiranom cestom stići sve do planinarskog doma “Petrov vrh”. Staza je duga oko 35 kilometara, a pedalirajući moći ćete vidjeti sve one prirodne ljepote Prirodnog parka Papuk. Između ostalog i drvenu piramidu koja se nalazi na Petrovom vrhu, odakle inače počinje i skijaška staza. Povratak u Daruvar je kroz šumu, po planinarskim stazama, preko sela Markovac i Vrbovac.

Ruta Daruvar-Sirač

Ova ruta odvija se u potpunosti na cestovnom i većinom nizinskom dijelu, podno planine Papuk. Ruta je duga oko 10 kilometara u jednom pravcu, a uz prekrasnu prirodu imat ćete priliku obići i Stari grad Sirač, jedan od mnogih srednjovjekovnih spomenika kulture.

Ruta Daruvar-Petrov vrh-Pakra manastir

Polazi također iz Daruvara i većinom se vozi kroz šumske predjele. Nakon što cestom dođete do Petrovog vrha i tu se kratko okrijepite u Planinarskom domu, šumskom stazom spustit ćete se do manastira Pakra, također jednog od važnih spomenika daruvarske kulturne baštine iz srednjeg vijeka. Vozeći se, proći ćete pokraj Klanca potoka Stanćevca, kao i mnogih drugih prirodnih atrakcija. Ruta je dugačka oko 13 kilometara u jednom pravcu.