Daruvar – središte češke manjine u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji mnogo manjina, a jedna od najjačih i najpoznatijih svakako je češka manjina.Česi u Hrvatskoj po broju stanovnika šesta su nacionalna manjina u republici Hrvatskoj. Daruvar je kulturno i administrativno središte Čeha u Republici Hrvatskoj.
Najveći val doseljavanja Čeha događao se tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su u Hrvatsku dolazili razni službenici, vojnici, učitelji, obrtnici, ali i seljaci koji su od propalih plemića u Zapadnoj Slavoniji kupovali zemlju. Ova su doseljavanja bila olakšana time što su u to vrijeme i Češka i Hrvatska bile dio Austrougarske Monarhije.
CzechDanas su hrvatski Česi organizirani u udruge Češke besede, koje sve zajedno čine Savez Čeha sa sjedištem u Bjelovaru. U ovim udrugama prvenstveno se radi na očuvanju češke tradicije i kulture, te češkog jezika. U Končanici i Daruvaru djeluju češki vrtići, te češka osnovna škola, u kojima se sva nastava odvija na češkom jeziku. Također, srednja škola u Daruvaru ima odjeljenje na češkom jeziku.
U Daruvaru posluje i novinsko- izdavačka kuća Jednota, koja izdaje razne publikacije na češkom jeziku, poput mjesečnika za djecu Dječji kutić, tjednika Jednota i godišnjeg kalendara. Izdaju i razne literarne i znanstvene radove, te udžbenike za učenje češkog jezika. Na Radio Daruvaru svakodnevno možete slušati emisiju na češkom jeziku.
Kao što možete vidjeti, Česi su vrlo aktivni u očuvanju svojega nacionalnog identiteta, jezika i kulture. U sklopu kulturno- umjetničkih društava organiziraju se razne priredbe i aktivnosti zahvaljujući kojima možete bolje upoznati ovu manjinu i doznati više o njihovim običajima, uživati u pjesmama i plesovima, a često i u gurmanskim delicijama.
Nema sumnje da bi, ako posjetite Daruvar, upoznavanje sa češkom manjinom i njihovom poviješću i sadašnjošću trebalo biti dio vašega programa. Činjenica je kako nas različitosti čine boljima i većima, i u skladu s tim, češka manjina je jedan od onih elemenata koji višestruko doprinosi razvijanju te različitosti.