Gastronomski užici

Osim što ćete uživati u bogatoj spomeničkoj baštini, opustiti se u Daruvarskim toplicama te svjedočiti prekrasnim i zaštićenim prirodnim ljepotama, u Daruvaru vas očekuje i vrlo bogata i raznolika gastronomska ponuda. Zahvaljujući višestoljetnoj vinogradarskoj tradiciji, ali i multietničkom spoju nekoliko nacionalnih manjina, uživat ćete u tradicionalnoj kuhinji hrvatskih, čeških i mađarskih majstora kuhinje.

Specijaliteti češke kuhinje

food02U daruvarskom kraju prevladava kontinentalna hrvatska kuhinja. Međutim, zahvaljujući bogatom utjecaju češke manjine, u daruvarskom kraju uživat ćete u brojnim specijalitetima češke kuhinje. Samo neki od poznatih čeških specijaliteta, koje ćete imati priliku probati u Daruvaru, su knedle s kiselim kupusom, pečena guska i patka, krpice sa svježim kupusom, cmunda-bramborak od ribanog krumpira, kucmoh, lovački gulaš, perket, salenjaci, orehnjača, makovnjača, torbice s pekmezom, knedle sa šljivama te mnoge druge delicije.

Specijaliteti slavonske kuhinje

Slavonska kuhinja oblikovala se pod utjecajem mađarske, turske i nešto manje bečke kuhinje. U daruvarskoj ponudi, iznenadit ćete tako svoje nepce tradicionalnim slavonskim jelima poput slanine, pikantnih kobasica, raznih jela s ražnja i roštilja te raznih vrsta sireva. Tipična slavonska jela su čobanac, jela od divljači te sarma, a od slastica oduševit će vas pite i mnogi drugi kolači s orasima, makom i džemom od šljiva. Kao i kod mađarskih specijaliteta, očekujte vrlo začinjena i ljuta jela, koja ćete sa zadovoljstvom “zaliti” Staročeškim pivom ili vinom iz bogate ponude daruvarskih proizvođača.

Specijaliteti mađarske kuhinje

Pod okriljem Zajednice Mađara Daruvar svakog travnja u godini održava se prijateljsko kulinarsko natjecanje u pripremanju fiš paprikaša. Fiš paprikaš jedno je od najpoznatijih mađarskih jela, a radi se o pikantnoj ribljoj juhi. Uz vesele tonove mađarske glazbe, preporučujemo vam kušanje ovog jedinstvenog jela uz nazdravljanje čašom prvoklasnog daruvarskog vina. U ponudi mađarskih jela u Daruvaru, u restoranima ćete naći i ostale mađarske specijalitete poput raznih gulaša i paprikaša, a svakako kušajte i najpoznatije mađarske slastice Doboš tortu i palačinke sa sirom.