Gdje se nalazi i kako doći do tamo?

Slavonia.svgGrad Daruvar smjestio se u zapadnom dijelu Slavonije, podno planine Papuk. Smješten je na jugozapadnom dijelu Panonske nizine, u dolini rijeke Toplice. Na području s umjerenom kontinentalnom klimom, okružen je šumovitim i vinorodnim brežuljcima. Točno na pola puta, udaljen je oko 130 kilometara od glavnog grada Hrvatske, Zagreba te slijedećeg po veličini grada Osijeka. Sastoji se od devet naselja; Daruvarski Vinogradi, Doljani, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Lipovac Majur, Ljudevit Selo, Markovac i Vrbovac. Obzirom na lokaciju i blagodati koje pruža, gradić je bio intersantan još u antičko doba, kada su ga preuzeli Rimljani. Ali i nakon toga, Daruvar su cijenili i u srednjovjekovno te austro-ugarsko vrijeme, kao i danas.

Avionom do Zagreba ili Osijeka

Obzirom da se nalazi točno između dva velika grada, ukoliko putujete iz inozemstva, najjednostavnije je uzeti avionsku liniju do Zagreba ili do Osijeka. Do Osijeka moći ćete doći direktnim letom iz Londona, trenutno jedinim letom na međunarodnoj relaciji i to samo u periodu od travnja do studenog. Zračna luka Zagreb pruža ipak više mogućnosti, povezana je s gotovo svim europskim i svjetskim gradovima te ćete moći birati više različitih termina i avio-kompanija.

Vlakom do Daruvara

Ako ste doletjeli avionom do Zagreba, do Daruvara se tada možete prevesti vlakom. Dnevno prema Daruvaru vozi nekoliko linija, u pravilu svakih pola sata ili čak i češće. Iz Osijeka su linije nešto rjeđe, očekujte da linije voze otprilike svaka tri sata.

Pet do šest autobusnih linija dnevno iz Zagreba

Ukoliko biste radije koristili, od željezničkog ipak nešto brži, autobusni prijevoz, u Zagrebu ćete trebati presjedati na liniju lokalnih autobusnih prijevoznika. Autobusni kolodvor Zagreb nudi dnevno pet do šest linija koje voze do Daruvara. Iz Osijeka nećete naći direktnu autobusnu liniju za Daruvar, ali moguće je nakon malo istraživanja pronaći liniju koja ide prema Zagrebu ili Bjelovaru, a staje i u Daruvaru. Svakako istražite kakve su mogućnosti prije nego sletite u Osijek.