Grad Daruvar

grad-daruvar-centar-635615926793000078_950_530Brojem od tek nešto više od 13 tisuća stanovnika, gradić Daruvar krasi prekrasna priroda, pristup geotermalnim izvorima te bogata povijest. Prvi pismeni zapis seže čak dvije tisuće godina unazad kada je narod Iassa potpao pod rimsku vlast, međutim nalazi kamenih sjekira potvrđuju da je daruvarsko područje bilo naseljeno i puno ranije.

Najljepši mali grad kontinentalne Hrvatske

Grad je osvojio nekoliko priznanja kao najljepši mali grad kontinentalne Hrvatske, čak četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano. Najzelenijim urbanim središtem čine ga park u središtu grada te dva uređena perivoja koji se stapaju s gradskom arhitekturom te bogatom arhitektonskom ostavštinom iz srednjovjekovnih vremena.

Središte češke nacionalne manjine

Daruvar je i središte češke nacionalne manjine te ćete na ulicama grada nerijetko čuti i češki jezik. Tu se odvijaju i gotovo sva društvena i kulturna zbivanja češke manjine, no i brojna druga kulturna i poslovna događanja. Dan grada Daruvara slavi se 5. svibnja, na datum rođenja grofa Antuna Jankovića. Povodom Dana grada dodjeljuju se mnoga javna priznjanja za unaprijeđenje i promociju grada Daruvara te se priređuju i posebne svečanosti.

Iznenadite se kvalitetnim vinom ili pivom

Što se tiče poslovne strukture, možemo reći da je Daruvar grad manjih i srednjih obrtnika koji nude usluge i proizvode većinom iz proizvodnih djelatnosti. Poznat je i po pivu i vinu. Daruvarska pivovara jedna je od vodećih na području Hrvatske i poznata je po Staročeškom pivu koje se proizvodi po izvornoj staročeškoj recepturi. Tu je još i Vinarija Daruvar, u vlasništvu tvrtke Badel 1862. koja proizvodi mnoge vrste vina poput graševine, pinota, chardonnaya, sauvignona i rizlinga, i tako nastavlja tradiciju proizvodnje vina po kojoj je ovo područje poznato. Osim proizvođača pića, u Daruvar su se smjestile i druge prehrambene industrije koje se bave proizvodnjom mesa, ribe i mlijeka te metalska i tekstilna industrija.

Ipak, gospodarski razvoj usmjeren je više prema turizmu gdje se ističu Daruvarske toplice, osnovane još u rimsko doba te termalni vodeni park Aquae Balissae. Ovaj najljepši mali grad pružit će vam bogatu gastronomsku ponudu, prekrasnu prirodu i arhitekturu te bijeg od svakodnevnog stresa.