Lokalne atrakcije koje ne smijete propustiti

BALISSAEOd mnogih daruvarskih ljepota izdvojit ćemo nekoliko onih glavnih koje nikako ne smijete propustiti. Ukoliko ne posjetite ova mjesta, u Daruvaru kao da niste ni bili.

Daruvarske toplice i termalni vodeni park Aquae Balissae

Ovdje se liječilo čak i austrougarsko plemstvo, a koristili su ih i Osmanlije. Koristeći nekoliko izvora termalnih voda i mineralno blato, boravak u Daruvarskim toplicama pomoći će u liječenju raznih tegoba pa čak i neplodnosti. U toplicama se koristi nekoliko izvora termalnih voda, temperature od 39° do 47 °C te mineralno blato bogato kalcijem i magnezijem.

Dvorac grofa Antuna Jankovića

Izgrađen 1777. godine, ovaj barokni dvorac nalazi se u središtu Daruvara. Poznati putopisac Friedrich Wilhelm von Taube opisao ga je najljepšim u cijeloj kraljevini. Položen je na padini brijega s terasastim, raskošnim vrtom. Tlocrtno je u obliku slova “U” i sastoji se od tri krila, dva monumentalna stubišta te velike dvorane i svečanih salona ukrašenih bogatim dekoracijama.

Daruvarska vinska cesta

Daruvarski kraj poznat je po stoljetnoj tradiciji proizvodnje vina i kvalitetnim vinima. Tradicija seže još u rimsko doba, o čemu svjedoči i Diatretni stakleni pehar za vino pronađen 1789. godine u Rimskoj šumi. Zbog toga ne čudi da je 2008. godine osnovana Daruvarska vinska cesta, prva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Sastoji se od sedam različitih punktova na kojima ćete moći kušati različite vrste vina poput graševine, mirisnog traminca, chardonnaya, cabernet sauvignona, crnog pinota, rajnskiog rizlinga, predikatna vina te frankovku, ali i kušati različite vrste kravljih i kozjih sireva.

Planinarski dom Petrov vrh

Volite li planinariti ili barem prošetati prekrasnom prirodom daruvarskog kraja svakako posjetite Petrov vrh, jedan od vrhova planine Papuk. Poseban je po tome što se na samom vrhu nalaze ostaci nekadašnje drvene piramide. Ispod samog vrha, sa sjeverne strane pruža se livada koja zimi služi i kao skijalište, a na kraju livade je i planinarski dom “Petrov vrh”, u kojem se možete okrijepiti uz široku ponudu jela i pića.