Njegova važnost za Hrvatsku

o-daruvaru-1-634986855772030859-3_660_405Važnost koju Daruvar ima kroz povijest, a i danas, ogleda se u geostrateškom položaju te geotermalnim ljekovitim izvorima. Najstarije poznato naselje datira još iz 4. stoljeća prije Krista, a neki arheološki nalazi datiraju još iz Kamenog doba. Daruvar je napoznatiji po Daruvarskim toplicama, lječilištu zbog kojeg je kroz povijest bio interesantan svima. Šire gradsko područje poznato je i po brojnim srednjovjekovnim spomenicima kulture, dvorcima hrvatskih plemića, ali i brojnim samostanima. Danas je to grad orijenitran više turizmu čemu svakako, osim lječilišta, pridonose i ostali bogati resursi poput poznatih izletišta za rekreaciju i odmor, prekrasne prirode te srednjovjekovne arhitekture i bogate gastronomske ponude.

Daruvar kao multietničko središte

Neosporiva važnost ovog grada je i u multietničkim odnosima. Na svom gradskom području, Daruvar je tako okupio češku, srpsku, njemačku i mađarsku manjinu koji čine tek nešto manje od 50% ukupnog stanovništva grada. Međutim, grad je poseban i po tome što je postao glavno središte češke manjine u Hrvatskoj i mjesto okupljanja, svečanosti i događanja vezanih za češku kulturu.

Plodno tlo za gospodarski razvoj

Gospodarski procvat Daruvar je doživio u 18. stoljeću kada su se u daruvarske krajeve doselili Nijemci te potom u 19. stoljeću i Česi. O tome koliki je značaj tada imao Daruvar govori i otvaranje pruge Banova Jaruga – Daruvar – Barča, na kojoj je nazočio i sam car Franjo Josip I. Danas za gospodarstvo, osim turističke ponude, veliki značaj ima i proizvodnja piva i vina. Daruvarska pivovara opskrbljuje hrvatsko tržište godišnjom priozvodnjom više od 255 tisuća hektolitara Staročeškog piva, a tu je i Vinarija Daruvar koja proizvodi razne vrste vina na više od 280 hektara vinograda.

Gradić s karakteristikama velegrada

Iako je riječ o malom gradu s malim brojem stanovnika, važnost i ljepota Daruvara sastoji se upravo u onim područjima karakterističnima za velegradove. Široka i bogata turistička ponuda, multietnička koegzistencija i suradnja, dinamična i bogata povijest, arhitekstonsko naslijeđe te geolokacija, karakteristike su zbog kojih Daruvar možemo nazvati minijaturnim New Yorkom.