O nama

Jeste li se ikad pitali po čemu je gradić s tek 13 tisuća stanovnika toliko poseban? Naravno, prvo što će vam pasti na pamet su Daruvarske toplice, međutim znate li za sve daruvarske specifičnosti i kolika je njegova važnost bila kroz povijest? Na ovim stranicama naći ćete daruvarsku biografiju, naći ćete koje su to osobe i djelatnosti koje su ga proslavile, tko je zaslužan za njegov procvat, koje prirodne ljepote ga okružuju, zašto je Daruvar i danas važan za Hrvatsku, kao i što nam sve ostavlja u naslijeđe.

Povijest Daruvara i njegova gospodarska važnost

Daruvar ima vrlo dugu povijest, koja seže čak u kameno doba. Pročitajte više o tome kako su Rimljani prepoznali važnost ovog mjesta i kako su geotermalni izvori bili podstrijek njegovom daljnjem razvoju. U srednjem vijeku, zahvaljujući hrvatskom plemstvu, daruvarsko područje bilo je centar gospodarskih djelatnosti, a pravi procvat dogodio se dolaskom grofa Jankovića, čije se djelovanje nastavlja i danas.

Kulturna i spomenička baština

Zahvaljujući bogatoj prošlosti, popisali smo gotovo sve povijesne i kulturne atrakcije koje se mogu naći na daruvarskom području, od vremena kamenog doba i Rimljana, do novije povijesti. Pronađite na našim stranicama informacije što u Daruvaru posjetiti i kako do tih mjesta doći.

New York u minijaturnom izdanju

Naziv je koji Daruvar nije dobio zbog visokih nebodera, to ovdje nećete naći. Međutim, na hrvatskom teritoriju, ovaj grad je specifičan po multietničkoj suradnji i obitavanju više nacionalnih manjina nego bilo gdje drugdje. Donosimo više informacija o stanovništvu Daruvara, od kojeg gotovo 50% čine nacionalne manjine.

Prirodne ljepote koje nećete naći nigdje drugdje

Ljepotu prirode vidjet ćete već u samom gradu, no grad je okružen veličanstvenim Parkom prirode Papuk. Na toj lokaciji naći ćete različite prirodne fenomene i atrakcije, koje su prepoznate ne samo od strane daruvarskih čelnika i Republike Hrvatske, već i u svijetu. Tu su također i od davnina poznati, ljekoviti geotermalni izvori. Koje su to atrakcije, pronađite na našim stranicama.