Park prirode Papuk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Papuk, najljepša planina u Slavoniji, izdignula se iz Panonske ravnice na visinu od 953 metra, koliko je visok najviši vrh. Iako slavonske planine nisu više od tisuću metara, obzirom da se nalazi na nizinskom području, njegova prisutnost je itekako uočljiva, a zbog velike geološke i biološke raznolikosti i izuzetno važna.

Park prirode Papuk proteže se na površini od 336 km2, na kojoj se nalaze mnoga zaštićena područja. Proteže se najvećim dijelom planine Papuk, ali djelomično obuhvaća i planinu Krndiju. Parkom prirode proglašen je 1999. godine zahvaljujući vrijednom geološkom naslijeđu, ali i vrijednoj kulturno-povijesnoj baštini.

Zbog svojih neuobičajenih značajki, posebno su zaštićena područja:

  • Jankovac – jedna od najljepših gorskih dolina, bogata izvorima i potocima, i okružena bukovom šumom. Obići ćete ju šetajući “Grofovom poučnom stazom”, koju je izgradio grof Janković, zajedno s lovačkom kućom i dva jezera.
  • Rupnica – u obliku četverokuta ili šesterokuta, vulkanske stijene koje ćete ovdje naći ostavit će vas bez daha. Prošećete li poučnom stazom, saznat ćete sve zanimljivosti o Rupnici, kao i o vulkanizmu i vulkanima.
  • Sekulinačke planine – jedino je šumsko područje u Hrvatskoj gdje ćete naći vrlo rijetku vrstu gljive Catinella olivacea. Ova, oko 150 godina stara šuma bukve i jele, zaštićena je kao poseban rezervat šumske vegetacije.
  • Stari hrastovi – visine oko 33 metra i starosti između 420 i 500 godina, dva stoljetna hrasta predstavljaju najstarije živuće organizme u ovom dijelu Hrvatske. Zaštićeni su kao spomenik, a do njih možete doći brdskom stazom “Reitweg”.
  • Stanište Tise – u šumskom predjelu Debeljak posljednje je poznato stanište Tise na Papuku. Obzirom na kvalitetu ovog drveta, tisa je gotovo istrijebljena te je ovo posljednje stanište zaštićeno kao spomenik prirode.
  • Floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapak – područje prekriveno hrastovom šumom u kojoj na malim vapnjenačkim travnjacima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode.

Zbog vrijednih sirovina koje su osiguravale povoljne uvjete života, na prostorima parka nalaze se i brojni spomenici kulture te arheološka nalazišta. Prva naselja nastala su još u kamenom dobu, a naseljavanje se nastavljalo kroz povijest sve do danas.