Posjetite Gradski muzej Daruvar

croatia_daruvar_castle_0001Trebalo je proći mnogo godina da bi se u Daruvaru našao adekvatan prostor za svu kulturnu baštinu kojom ovaj kraj obiluje. Priča je počela još davne 1928. godine, kada je profesor Franta Burian ukazao na prijeko potreban prostor u kojem bi se izložili bogati arheološki nalazi još od kamenog doba. Nažalost, njegov prijedlog nije prihvaćen zbog pomanjkanja prostora koji bi se mogao namijeniti za tu svrhu, a stoljetna muka oko pronalaska prostora nastavila se do nedavno.

Zalaganje profesora Buriana

Tijekom tog vremena mnogi nalazi premješteni su u muzeje u Zagrebu, Bjelovaru pa čak i u Beču, a dio nalaza se jednostavo izgubio ili uništio, poput putopisa iz 18. stoljeća koji su svjedočili o bogatim daruvarskim arheološkim nalazima. Profesor Burian nekoliko je puta pokazao inicijativu i pisao raznim institucijama o potrebi i vrijednosti očuvanja daruvarske baštine, međutim za svog života nije dočekao da se ostvari njegova želja i osnuje muzej u Daruvaru.

Prostor je ipak nađen

Tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do ozbiljnijih promjena i dio eksponata smješten je u sklopu kupališnog hotela i u okolici hotelskog parka. Nakon toga, eksponati su premješteni u podrum ureda za financije i tamo je otvorena izložba povodom Dana grada. Tom prilikom posjetitelji su mogli vidjeti brojne povijesne spomenike; ostatke iz kamenog doba, rimske iskopine, oružje iz turskog razdoblja. Nakon toga, postav se seli u Dvorac Janković te još nekoliko puta, da bi se na kraju smjestio na Trgu kralja Tomislava.

Postav Gradskog muzeja na Trgu kralja Tomislava

Koji je točno postav muzeja, nije navedeno. Polovica svih daruvarskih arheoloških spomenika nalazi se u drugim muzejima. Hoće li muzej ostati na ovoj adresi, zasad vjerojatno hoće. No, svakako se još uvijek traži adekvatan prostor u kojem bi se izložile, ali i sačuvale ove vrijednosti od iznimnog značaja ne samo za daruvarsku, nego i za hrvatsku pa i svjetsku povijest. Ukoliko se nađete u Daruvaru, svakako svratite pogledati barem dio bogate povijesti ovog kraja.