Poslijepodne u vinogradima

Vinogradarstvo ime višestoljetnu tradiciju na daruvarskom području i poznato je po kvalitetnim vinima. Čak je i grof Janković dao izgraditi poseban vinski podrum u kojem se i danas čuva ova zlatna kapljica. U arheološkim istraživanjima nađen je i carski vinski pehar kao dokaz da na vino ovog kraja nije bilo imuno niti visoko rimsko plemstvo.

Nastavljajući tu tradiciju, godine 2008. osnovana je i prva vinska cesta u županiji i to Daruvarska, koja se sastoji od sedam jedinstvenih punktova:

OPG Matej Kovačić

Obitelj Kovačić bavi se proizvodnjom vina već pet generacija. Na njihovom posjedu moći ćete tako kušati vina, ručati ili čak organizirati proslavu. Gospodarstvo pruža i mogućnost noćenja u sobama koje su uređene u tradicionalnom slavonskom stilu.

Vinarija Daruvar, dvorac Janković

Slavonien_vin_4_600Vina vinarije Daruvar osvojila su mnoga prestižna priznanja za kvalitetu, a u ovom baroknom prostoru možete kušati vina grofovskog podrijetla iz bogate vinoteke, ali i posjetiti muzej vinske opreme.

Vinarija Lotada

Uz vodstvo enologa, ova vinarija nudi organizirane posjete i kušanje vina u podrumu kapaciteta čak dvjesto tisuća litara. Objekt je smješten u kraju gdje su plemenitu lozu sadili još Rimljani, a osim kušanja vina ovdje možete organizirati i razne svečanosti.

OPG Vobor

U središtu ovog gospodarstva nalazi se tvrđava i vidikovac “Vezmarova kula” tako da ćete na ovom mjestu, osim kušaonice vina, pronaći i spomenik kulture s čije terase možete svjedočiti prekrasnom pogledu na grad Daruvar.

Vinarija Daruvar

Nalazi se u Đulovcu i Donjem Daruvaru gdje ćete kušati vino na otvorenom, u samoj blizini vinograda. Ovdje se obilježavaju i vinske svetkovine uz bogatu gastronomsku ponudu, a možete se okušati i u berbi grožđa.

Kavana Queen

Mjesto je gdje ćete, uz odlično vino daruvarskog vinogorja, moći kušati i lokalne specijalitete, jela češke kuhinje te jela od divljači.

Biogal sirana

Biogala sirana danas u svojoj ponudi ima više od deset različitih sireva pod svojom robnom markom. Ovdje ćete kušati vrhunske sirne delicije od kojih su mnoge dobile razna priznanja za kvalitetu.