Povijest Daruvara; priča putnika

DaruvarDaruvar je grad s dugom poviješću, postoji čak dvije tisuće godina. Sve te godine ostavile su neizbrisiv trag u arhitekturi, no ono što se nikad nije promijenilo je važnost i ljepota grada.

Od kamenog do rimskog doba

Najstarije poznato naselje seže još u 4. godinu prije Krista, kada je nastanjeno područje oko geotermalnih izvora. Prema nekim nalazima, ovo područje je bilo nastanjeno čak i u kamenom dobu. U doba Rimljana daruvarsko područje naseljavalo je panonsko-keltsko pleme Iassa, što znači “Topličani” ili “Iscjelitelji”. Narod Iassa potpada pod rimsku vlast u 1. stoljeću prije Krista i tada Rimljani ovdje osnivaju svoje naselje koje nazivaju Aquae Balisae ili “Vrlo jaka vrela”. Gospodarski razvitak naselja i naseljavanje rimskih građana dogodio se zahvaljujući prometnom položaju na rimskim cestama i svakako lječilištu s termalnim vodama. Važnost Daruvara u rimsko doba očituje se i u tome da je Car Hadrijan naselju čak dodijelio prestižni status munipicija.

Srednji vijek i turska okupacija

Nakon velike seobe naroda, od 11. stoljeća daruvarsko područje pripada srednjovjekovnoj Zagrebačkoj biskupiji. Na brežuljku Slavik, iznad geotermalnih vrela, plemići Nelipići od Dobre kuće podižu utvrdu Kamengrad. Osnivaju se čak četiri srednjovjekovna trgovišta te veliki broj samostana i plemićkih dvoraca. U 16. stoljeću ovo područje okupiraju Turci, prepoznavajući također važnost geotermalnih vrela. Franjevački samostan koristili su kao tvrđavu, a jedno od trgovišta bilo je poznato kao Ilidža.

Gospodarski procvat dolaskom grofa Antuna Jankovića

Dinastija Jankovića naseljava ovo produčje nakon progona Turaka 1745. godine, kada kupuju vlastelinstva Podborje, Sirač i Pakrac. Upravo grof Janković mijenja ime naselja iz Podborje u Daruvar te naseljava svoje posjede poljoprivrednicima i obrtnicima iz Češke, Slovačke, Njemačke i Mađarske. Godine 1772. Jankovići su izgradili termalno lječilište i od tada je to glavni zaštitni znak Daruvara, a zaslužni su i za gradnju mnogih drugih reprezentativnih objekata.

Nakon što je obitelj Janković prodala svoje posjede, na ovom području razvilo se još i šumarstvo te pivarstvo, a izgrađena je i pruga koja je dala doprinos daljnjem rastu gospodarstva i turizma.