Što je Rupnica

Izletište i geološki spomenik Rupnica nalazi se jugozapadno od mjesta 7248034Voćin, gdje je nekad bio kamenolom. Ovo mjesto jedinstvena je lokacija u Hrvatskoj, gdje ćete naći vulkanske stijene koje se okomito izdižu iz tla. Ovakve vulkanske stijene mogu se naći još samo u češkom sredogorju, miocenskim vulkanitima na Novom Zelandu i u nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u, gdje su visoke čak i do 75 metara. Zbog svoje posebnosti i unikatnosti na ovom području, Rupnica je proglašena spomenikom prirode, a njezina ljepota ostavit će bez daha svakog posjetitlja.

Karakterističan oblik djelo je Majke prirode

Nije do kraja istraženo kada su ove stijene nastale. Prema jednoj teoriji bilo je to prije 70 milijuna godina, a prema drugoj prije 16 milijuna godina, no svakako nastale su vulkanskom erupcijom. Za specifičan stubasti položaj te četverokutni i šesterokutni oblik ovih vulkanskih stijena zaslužna je isključivo Majka priroda, odnosno vulkanska erupcija. Pravilan oblik stupova, kao i okomiti položaj, nastao je kao posljedica hlađenja lave. Hlađenjem se lava steže te površine koje se prve hlade pucaju u obliku pravilnih višekutnih oblika. Stijene su uglavnom zelenosive boje i dio su petrološki heterogene vulkanske mase, a moći ćete vidjeti različite verzije bazalta, andezita, riolita, tufova i vulkanskih aglomerata.

Kako doći do Rupnice

Iz kojeg god pravca dolazili, trebate doći do mjesta Voćin koji se nalazi na sjevernoj strani parka, od kojeg je Rupnica udaljena 3,5 kilometara. Do same lokacije možete stići i automobilom. Ako dolazite iz pravca Koprivnice, Podravskom magistralom nastavite do mjesta Slatina, gdje skrenite prema Voćinu. Na samom izletištu, osim prekrasne prirode i i vulkanskih stijena, očekuje vas i poučna staza. Šetajući, naići ćete na poučne table na kojima ćete moći pročitati sve informacije o lokaciji, kao i o nastanku vulkanskih stijena u Rupnici te općenito o vulkanizmu i vulkanima.

Ne postoji niti jedno mjesto u bližoj okolici na kojem možete vidjeti vulkanske stijene ovih karakteristika. Posebnost i unikatnost ovog mjesta u svakom kontekstu je opravdana i vrijedi ga pogledati čak i ako vas stijene i vulkanizam ne interesiraju.