Top 5 turističkih atrakcija

Od mnoštva srednjovjekovnih utvrda i dvoraca, crkvi i samostana te zelenih oaza i povijesnih građevina, nije lako izdvojiti tek njih pet. Izdvojili smo slijedeće, no što god da posjetite, nećete pogriješiti.

Centralno blatno kupalište

Najupadljiva građevina Daruvarskih kupki i simbol grada, Centralno blatno kupalište uređeno je po uzoru na Franjine vari. Na ostacima temelja rimskih građevina izgrađeni su natkriveni bazeni, a u 19. stoljeću grof Janković na tom mjestu gradi Aninu blatnu kupku. Objekt je dovršen 1909. godine prema projektu Amadea Carneluttija, koji je inspiraciju našao u maurskoj arhitekturi.

Dvorac Janković i vinski podrum

cellar-of-the-castle-of-count-jankovic-634986018654657813_950_530Zaštićeni je spomenik kulture prve kategorije i najvažniji dio daruvarske spomeničke baštine. Stilski pripada razdoblju baroka, a u dvorcu se nalazi šezdeset prostorija od kojih je centralno mjesto Veliki salon. Uz ostale sadržaje, u dvorcu se nalazi i Vinski podrum te kušaonica vina, koji je ukopan nekoliko metara u zemlju. Debljinom zidova od čak dva metra osigurani su idealni uvjeti za čuvanje i sazrijevanje vina.

Julijev park

Nalazi se u Liječilišnom perivoju, kojeg je dao izgraditi grof Janković zajedno s izgradnjom kupki. Prvo drveće posađeno je još 1762. godine, a dio tog drveća sačuvano je do danas. Danas se u njemu nalazi šezdeset različitih biljnih vrsta, ima stilske karakteristike baroka i kao takav je zaštićen.

Rimska šuma i židovsko groblje

Legenda govori da tko se napije vode s “Izvora ljubavi”, uskoro će se zaljubiti. Rimska šuma se nalazi u samom centru grada i kroz nju se uvijek kratio put od grada do vinograda. Osim “Izvora ljubavi”, šetajući uređenim šetnicama moći ćete vidjeti mnoge zaštićene biljne i životinjske vrste. Ovo je i jedno od vrijednih arheoloških nalazišta, čiji su nalazi izloženi u muzeju u Beču. Na istočnom dijelu nalazi se i Židovsko groblje, koje je zaštićeni spomenik kulture.

Dobra kuća

Ostaci ovog grada još uvijek su dobro vidljivi, a sastoje se od branič-kule, obrambenog zida i dijela glavne kule. Srednjovjekovni grad podignut je na brežuljku i tijekom stoljeća imao je brojne vlasnike, a najpoznatiji vlasnik je Benedikt Nelipić. Za vrijeme turske opsade u gradu je bilo smješteno čak sto vojnika.