Zdravstveni turizam u Daruvaru

Daruvarske toplice poznato su lječilište još od rimskih vremena, kada su se zvale Aquae Balissae i kada su ih navodno posjećivali Komod, Konstantin veliki i Hadrijan. Koristili su ih turski osvajači za vrijeme svojih pohoda, a u njima se je liječilo i austrougarsko plemstvo. Danas su Daruvarske toplice.
U sklopu Daruvarskih toplica postoji nekoliko izvora tople vode, čija temperatura varira od 39 do 47 stupnjeva celzijusa. U kemijskom sastavu najbitniji su hidrogenkarbonati, kalcij i magnezij. Osim vode, za liječenje se koristi i Daruvarskeljekovito mineralno blato.
U Toplicama nalazi se nekoliko objekata zdravstvenog turizma. U njima se najviše liječe reumatske i ženske bolesti, te provode medicinska rehabilitacije i rekreacija. Od objekata tu se nalaze otvoreni i zatvoreni bazen s termalnom vodom, hoteli i nekoliko objekata za sport i razonodu, poput nogometnog igrališta, terena za tenis, kuglane i gimnastičke dvorane.
Od zanimljivosti ističe se Julijev park u kojem raste jedina zaštićena prirodna vrijednost u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji – staro stablo ginka. Tu je skulptura ždrala, koji je simbol Daruvara, te jedna od najranijih skulptura poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića – Kupačica ili Gola Maja. Simbolizira plodnost žene, a zanimljiva je priča o tome kako je dospjela u taj park. Naime, gradski oci Daruvara 20-ih godina prošlog stoljeća odlučili su kupališni park ukrasiti skulpturom; kako nisu imali puno novca na raspolaganju, u Augustinčićevom ateljeu u Klanjcu pronašli su skulpturu koja je bila odbačena u kut dvorišta, te je kupili za male novce.
Ako se odlučite posjetiti ove Toplice, nemojte zaboraviti ni druge zanimljivosti u kojima možete uživati, od obilaska Daruvara, do čijeg centra možete stići i pješke za desetak minuta, a možete uživati i u planinarenju, biciklizmu, lovu i ribolovu, te vrhunskim gastronomskim delicijama. Kada se sve ovo zbroji, nema sumnje kako ne bi bilo loše posjetiti Daruvarske toplice i uživati u pravom odmoru za duh i tijelo, čak i ako vam nisu potrebne usluge medicinskog turizma.